Thes Bacchanaliska Theatern

Välkommen till bacchanaliska teatern vid Jönköping Par Bricole.
Här övas det inför ett framträdande.
Theatern repeterar inför ett av sina framträdanden.

Par Bricoles grundare Olof Kexél var en av cheferna vid Kungliga Operan i Stockholm i slutet av 1700-talet och var en teaterns man. Hans grepp var klassiskt. Både hos de gamla grekerna och Shakespeare var det endast män och pojkar som stod på scenen och så är det fortfarande i Sällskapet Par Bricole.

Den Bacchanaliska Theatern har olika uppgifter men huvuduppgiften är att roa med spex och upptåg av olika slag även om teaterbröderna också agerar i olika sammanhang vid gradgivningar.

Vår teater har också gjort offentliga framträdande. När Jönköping fyllde 700 år 1984 kunde allmänheten se spexet Ulla den III i Stadsparken. År 1990 spelades ett historiskt krönikespel om Magnus Ladulås vid hamnplanen i Jönköping inför 1000-tals besökare. Dessutom har Teatern vunnit första pris två gånger under 1990-talet vid Jönköpings största festival, Kalajs.

Sällskapet Kommunalskratt (nyårsrevyn i Jönköping) bildades av bröder från Par Bricole. Journalisten Lennart ”Bissen” Halldorf, Rolf von Otter, Lasse och Anders Ruberg, Bengt Stenberg och många fler var med vid starten.

Vissa tider har varit svåra, andra festliga och fyllda av spex utan sans och måtta. Men då som nu sjunger aktörerna efter varje avslutat spex den visa som teaterdirektören (1947-1950) John Koch skrev: ”Här på PB är det ingenting som glädjen stör. Vi roar oss jämt och är på jätteglatt humör. Och kör det ihop sig någon gång, sjunger vi bara denna sång. Det är det som susen gör.

Teaterdirektör
Per Andrén
0737-09 90 49
per_andreen@hotmail.com

Ordförande
Roger Pantzar Blomqvist
0708-99 87 50
roger.pantzar@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.