Ingen bild tillgänglig

1913 Matrikel öfver Jönköpings P. B:s Styrelse, Embetsmän och Ledamöter

 Utgivare: Jönköping Par Bricole  Utgiven: 1913  Sidor: 47  Filstorlek: 3 MB  Ladda ner
 Beskrivning:

Högtidstal vid Barbarafästen i Jönköpings P. B. D. 7 dec 1912 af C. G. Ross af Hjelmsäter.
Några år in på nya seklet (1900-talet) var det kris i Jönköping PB på flera sätt. Inga kom till sammankomsterna. Vid ett gåsa-kalas infann sig t.ex. endast fem bröder.
Apotekaren Roos af Hjelmsäter var känd för sina långa och innehållsrika tal och nu tar han ut svängarna rejält. Han träffar Barbara vid midnatt i Stadsparken en julinatt. Barbara är förgrymmad över den dekadans som råder och går tillrätta med bröderna och nämner somliga med sitt rätta namn. Sedan låter talaren frambringa Barbara levande i Spegelsalen där hon förmedlar kärlekens ord till bröderna. Roos af Hjelmsäter var Riddare-Intendent och Ceremonimästare i Arbetsgraderna och i sitt tal visarhan prov på skicklig verskonst och teatralisk förmåga på ett sätt som inte var vanligt vid den tiden. Mycket läsvärt.

Skåltalet för Kvinnan i Jönköpings P. B. d. 7 dec. 1912 av G Geijer.
Tandläkare Axel Gunnar Geijer fick uppdraget att hålla talet till kvinnan samma år som han inträdde i PB. Talet är i bunden form, ganska kort men oerhört innehållsrikt. På denna tiden hyllade man verkligen kvinnan och sången till ”det täcka könet” som flera år senare kom att bli omdiskuterad var verkligen en hyllningssång. Gunnar Geijer visar sig vara en talartalang och efter inträdet (och talet) upphöjs han till 2:dre Härold.


 Tillbaka