Jan-Erik Berggren

Berggren
Jan-Erik Berggren 1926-1998

Sällskapets 10:e Styrande Mästare 1983-1993

Jan-Erik Berggren är en i raden av kända skogsmän och viltvårdare, som betytt mycket för både Jönköpingsbygden och Par Bricole. Skogsmästaren Berggren, eller ”Jejje” som han kallades, hade en tvådelad uppgift som förvaltare av skogen. Dels för familjens stora skogsfastigheter i Haurida i Aneby kommun, men också genom en rad anställningar och uppdrag som var knutna till skoglig verksamhet. Han gjorde banbrytande insatser för att utveckla Elmia Mäss AB och var en av upphovsmännen till världens idag största skogsmässa, Elmia Wood. Berggren hade många järn i elden. Han var aktiv som politiker i Aneby kommun, nämndeman i Eksjö tingsrätt och Göta Hovrätt. Dessutom var han oerhört engagerad i hembygdsföreningen samt även honorärkonsul för Förbundsrepubliken Tyskland.

Hans engagemang var lika omfattande i föreningslivet som medlem och ämbetsman inom Jönköping Par Bricole. ”Jejje” var 27 år när han blev medlem i Sällskapet år 1953. Från att ha varit en aktiv medlem och teaterbroder blev han 1970 Ordförande i arbetsgraderna. Han installerades samma år som Styrande Kansler, ett ämbete som han skötte med den äran i 13 år.

1973 erhöll han Sällskapets Högsta Grad. 2001 instiftades en medalj till hans minne som utdelas till ”Broder i Jönköping Par Bricole som visat nit, trohet och bricolistiskt sinnelag i enlighet med hans valspråk ”Ödmjukt leva – ofta le”, vilket också är en utmärkt beskrivning på Jan-Erik Berggren själv.

Jan-Erik Berggren representerade Jönköping Par Bricole som ledamot i Den Bacchanaliska Akademin som är gemensam för hela bricoleriet. Inspirerad av Akademins valspråk – Vitterhet, Skaldekonst, Vältalighet tog han initiativet till att starta Jönköpings Bacchanaliska Akademi för Skalde & Talekonst som den första Akademin i en Dotterloge.

”Jejje” var en hedersman, generös, vänlig, arbetsam och idérik och han hade en teatralisk förmåga att uttrycka sig i både fri och bunden form.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.