Okategoriserade

Carl Michael BELLMAN – Matteus Blad

Hyllad musikmonolog går på turné i Sverige och kommer till Jönköping i samband med nypremiären av två Bellman-sånger som inte framförts sedan 1770-talet, vilka också utges för första gången på album.
-66 Matteus Blad är med all rätt redan ett namn i raden av framstående Bellmansångare. Bellmansångare räcker för övrigt inte som karakteristik. Matteus Blad är ett allkonstverk. Han agerar med en dansares uttrycksfullhet, han hanterar melodier och gitarr säkert och fritt, han sjunger med en stämma som kanske kunde vara Bellmans — ljus, obehindrad, varierad och distinkt så att han kan viska fram texten. . Den som tror att Bellman är färdigto/kad bör ta varje tillfälle att uppleva Matteus Blad, Catharina Grünbaum, Bellmanssällskapet
I sång och tal gestaltar skådespelaren Matteus Blad Bellmans dikter, sånger och monologer och de människor vi möter däri. Genom egna monologer knyter han också an till de människor och ”Fredmans-gestalter” som finns bland oss här idag.
Carl Michael Bellman är uppbyggd kring ett sceniskt stads- och krogvirrvarr, med kontrastasterande tempo- och dynamikskiftningar, som tar sin utgångspunkt i Bellmans monologer och sånger, och knyter an till livets förgänglighet, motsättningen i alkoholens glädje och bedrövelse, samt människor och livsöden som är hämtade ur det nutida stockholmska kroglivet.
Uppsala, Sprakateatern, 10.8 kl. 19, Göteborg, Göteborgs Dramatiska Teater, 11.8 kl. 19, Jönköping, Braheteatern, 12.8 kl. 18, Växjö, Palladium, 18.8 kl. 19, Norrköping, Teater
Bråddgatan 34, 19.8 kl. 18, Stockholm, Teater TR3, 20.8 kl. 16

Matteus Blad (f. 1987, Växjö, Sverige) är en finsk-svensk scenkonstnär och musiker, bosatt i Helsingfors, Finland. Matteus Blads föreställningar kännetecknas av att det talade och sjungna ordet vävs samman genom monologer och visor, samt av omtanke och värme för den lilla, tillsynes ”osynliga” människan. Hans debutalbum ”Det tystade barnet” utkom 2022 till en föreställning med samma namn. Matteus Blad har också gjort sig ett namn bland framstående Bellmantolkare, med sina intensiva scenisk-musikaliska tolkningar och ett album med Bellmantolkningar utkommer hösten 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *