Okategoriserade

Grad III på utflykt till Limmared

Vem kunde ana att det skulle bli så fantastiskt bra och minnesvärt? En kulen höstlördag i oktober äntrades bussar i Jönköping för att en timme senare anlända i den något mindre metropolen Limmared. Tillsammans med ett trettiotal Bröder från Moderlogen och Göta PB stannade bussarna framför en oansenlig fyrkantig byggnad i närheten av glasbruket, vilket i sig mest är känt för att tillverka hela behovet av absolut tomma Absolut-flaskor. Innanför dörrarna öppnades, lite oväntat, ett helt fantastiskt etablissemang med smyckad ordenssal och vidhängande bar med serveringspersonal.

Allt hade börjat med att vårt dussin Bröder som bor i och kring Tranemo ställde frågan till Guvernementet och Arbetsgradernas ordförande om en kommande utflykt från våra vanligare gradlokaler i Jönköping. Speciellt arbete med planering och organisation genomfördes av Bröderna Ulf Tranefors och Per-Anders Bengtsson. Det är mycket sällan som vi arrangerar gradgivning på annan ort, men allt kan ju vara värt att prövas. Resultatet blev en fantastisk afton med Körens Silenus-opera med mustig och inspirerad illustration av vår härliga Teater, accentuerad av den förföriska Barbara i gestalt av teaterdirektör Per Andrén. Eftersom detta är en stor del av ritualen kan den förstås inte beskrivas närmare här.

Förutom Körens uppträdande före under och efter kommer vi aldrig att glömma den helt fantastiska Musiken som endast representerades av Bröderna Erik Nilsson och Thobias Dencker. Vi fick njuta ett flertal Bellmansånger framförda av den välljudande operasångaren Anders Lorentzon som gjorde premiär som Bellmantolkare denna kväll. Han ackompanjerades skickligt av kyrkomusikern Franz Spenn. En ljuvlig trerättersmeny serverades av Limmareds Värdshus med den äran, vilket belönades med stående ovationer för det trevliga och effektiva dussin servitriser som fick äntra scenen. Hela kvällen lotsades med van hand av Ordförande Hans Palmberg och den nytillträdde CM Magnus Törnvall samt alla deras Ordningsmän.

Bröderna från Tranemo hade låtit prägla en alldeles egen medalj som tilldelades alla närvarande. Präglare och utdelare var Per-Anders Bengtsson som även hade premiär på en mycket bra version av Kommendörsvisan. Avslutningsvis hyllades våra frånvarande kärälskeliga genom skönsången av Bo Berntsson.

En tacksamhetens tanke går förstås till våra hårt arbetande intendenter. Tidigt på lördagsmorgonen packade de in sig själva och massor med utrustning i en egen lastbil. Det är mycket rekvisita och ljudanläggningar som krävs för att driva våra gradgivningar. Dessutom hyrde ett antal av dem rum i Limmared för att på söndagen kunna packa och få med sig allting hem till Jönköping. Beundransvärt!

Limmared gjorde stor succé, vilket kanske kan återupplevas någon gång längre fram. Stort tack från oss alla som hade förmånen att vara med ”ute på landet”.

Arne Levén
DStM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *