Okategoriserade

Tillökning tänder kören

Den Bacchanaliska kören har haft ett ovanligt fint och aktivt 2017. Till det mest positiva hör en tillökning med tre nya sångare, en i varje stämma, utom andrabas. En bieffekt av detta är att det fått övriga sångare att tända till och stämningen i kören har ökat, inte bara med rätt tongivning.

Många sångarbröder tycker det nu blivit så roligt att de kommer en halvtimme före ordinarie sångövning och övar i dubbelkvartetter. Där tvingas man lyssna på varandra och därmed ökar också kvaliteten på körsången. Stämmorna gifter sig, precis som det är meningen att de ska göra. Det har också den effekten att det blir mycket roligare att sjunga i kör. Ni övrige bröder har, hoppas jag märkt det på de senaste gradgivningarna.

Många framträdanden

Vi sjunger inte enbart vid gradgivningar och egna övningstillfällen varje måndag. Även den kalmuckiska världen får stundom njuta skönsång och under 2017 gjorde vi nio framträdanden. Den 26 februari sjöng vi på invigningen av den nyrenoverade Rosenlunds Herrgård och den första mars stöttade vi broder Bo E Karlsson vid hans föredrag och bildvisning om 1800-talets Jönköping. Valborg och första maj sjöng vi som vanligt på A6 Golfklubb, Hasse på sjökanten och i Huskvarna Stadspark. För att ytterligare utveckla kören har en studie- och utbildningsresa genomförts i juni till Mossebo och Tranemo där kören bland annat sjöng i Mossebo kyrka. Ytterligare två framträdanden gjordes på Rosenlunds herrgård, under hösten och kören framträdde också vid Rotaryföreningarnas Chalmerspex på Jönköpings teater. För att umgås och sjunga i andra former har vi i kören alltid vår- och höstavslutningar under medverkan av våra kärälskeliga.

Det nya året har redan börjat bra med ett sångframträdande av en trippelkvaretett ur kören för jubilerande företag i Tenhult. Kören gjorde det så bra att VD och broder Per Huzell nu anslutit sig till kören.

Krister Wallin

Vi är glada att vi har Krister Wallin som choralintendent. Han har med sin smittande entusiasm och pedagogik lyft kören till oanade höjder beträffande både sångteknik och som säkerligen kommer att utvecklas och intressera fler i kören kommande år. Det är också på sin plats att peka på det oerhörda arbete som nedläggs av körens medlemmar och främst då av Choralintendenterna. Varje måndag, tio månader om året samlas kören, nästan mangrant, och repeterar minst två timmar per gång. Dessutom skulle vi inte kunna hålla den, numera höga, kvaliteten utan att alla övar sina sånger hemma, flera gånger i veckan.

Jag känner en oerhörd stolthet och tacksamhet för att få ha verkat som ordförande i denna lysande kör under det här året. Nu lämnar jag över till Sven Ebbesson som körens nye ordförande.

Sven Ebbesson har valts till ny ordförande i kören. Foto: Hans Järeby

Hans Järeby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *