Okategoriserade

Högtidsakademi med kåseri av snaps-shots-modell

Aldrig tidigare har väl Den Bacchanaliska Akademin haft ett så starkt och intressant kåseri med ackuratess, som när vår kunnige stormästare Henrik Mickos kåserade om snapsarnas historia med en tillhörande snaps-shots-kvartett.

Praeses Göran Wahlgren hälsade närvarande bröder, damer och övriga gäster välkomna till akademins årliga högtidssammankomst i Stadsparksstugan. Ett särskilt välkommen riktade han till dagens föredragshållare och underhållare Par Bricoles stormästare Henrik Mickos. Innan Henrik Mickos tog till orda i sitt föredrag om snapsarnas historia presenterades akademins närvarande ledamöter och vilken pall de besitter. Men även i den här akademin var några pallar tomma, dock inte på grund av oegentligheter.

Hur det började

Ett synnerligen intressant kåseri om snapsarnas tillkomst och hur det började och hur man destillerade och hur den processen förändrats och förbättrats genom århundraden gav Henrik Mickos en underbar och underhållande lektion om inför sittande församling. För de som ville hänga med ordentligt i doft och smak hade Henrik valt ut fyra olika snapsar dock i mindre mängd. Vi fick veta att beska finns i två varianter, en äkta och en oäkta. Den äkta är Piratens Besk för den är gjord malört och den andra är således oäkta då den framställs med ett flertal olika kryddor.

En intressant detalj som nog inte många i församlingen ens kommit att tänka på är att dricka snaps genomgående på en flerrätters middag, men det har Henrik gjort och för en östgöte är det särdeles intressant då man med fördel inleder med en Östgöta Sädes som med fördel kan drickas som en whisky och framförallt till kaffet. Det här är bara en liten del av vad stormästaren bjöd på. Han bjöd även på sång och givetvis snapsvisor, där bidrog även kören på ett för kvällen utmärkt sätt.

Henrik Mickos fick av Praeses mottaga akademins guldmedalj för sin insats och det fick även Stig Skoglund och Anders Lindell för sina insatser som uppskattades av akademins ledamöter. En trevlig kväll i stugan och med en härlig buffé på topp.

 

Hans Järeby

Text o Bild

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.